Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen                                                     Afbeelding invoegen
 
 
 

Opstelling : Nederland

Memphis Depay, Klaas Jan Huntelaar, Anwar El Ghazi, Wesley Sneijder, Daley Blind, Georginio Wijnaldum, Jairo Riedewald, Virgil Van Dijk, Jeffrey Bruma, Kenny Tete en Jeroen Zoet.


'39 Robin van Persie voor Jairo Riedewald
'64 Bas Dost voor Virgil Van Dijk
'69 Jeremain Lens voor Anwar El Ghazi


 

Opstelling : TjechiŽ

Cech, KaderŠbek, Suchż, M.Kadlec, Gebre Selassie, SkalŠk, Pavelka, Sural ('71 Kalas), Darida, Plasil ('86 Skoda), Necid ('46 ProchŠzka).

 

Datum

Dinsdag 10 oktober 2015

Locatie

Amsterdam (Amsterdam Arena)

Tijd

20:45 uur

Aantal toeschouwers

48.000

Scheidsrechter

Skomina (Slo)

Gele kaarten

Oranje: Klaas Jan Huntelaar, Daley Blind, Robin van Persie, Wesley Sneijder

TjechiŽ: SkalŠk, Gebre Selassie

Rode kaarten

TjechiŽ: Suchż ('43)

Score verloop

0-1 KaderŠbek ('24)
0-2 Sural ('35)
0-3 Eigen doelpunt ('66)
1-3 Klaas Jan Huntelaar ('70)
2-3 Robin van Persie ('83)


Daar was die dan, de laatste wedstrijd van de kwalificatie reeks, die begon op 9 september 2014, met een Nederlaag in Praag tegen TsjechiŽ 2-1. En nu dan de laatste wedstrijd van deze kwalificatie reeks. Zoals ik in de andere verslagen al had gezegd, ik had de hoop al opgegeven maar vanavond werd het dan definitief. Als was er nog een hele kleine kans volgens sommige supporters.

Afbeelding invoegen

Eerst om 15:00 uur de trein gepakt naar de Amsterdam Bijlmer, samen met Cecil en Mike. Om even na 16:00 uur kwamen we aan bij het supporter café, waar het al vroeg druk was.
De stemming was uitgelaten viel me op. Ook werd er meer gedronken dan normaal vond ik. Misschien hadden de meeste supporters zo iets van, we gaan het niet halen, laat ik maar een stuk in mijn kraag zuipen. Daardoor, door die sfeer ging het bij mij ook aan de snelle kant.
Toch los weten te komen uit het café daar, en even een hapje eten bij mijn favoriete dunner kebab zaak. Daar was het niet zo heel druk trouwens. Oja, logisch iedereen zat nog aan het bier natuurlijk.
Gegeten, en toen rond 19:30 uur naar de arena gelopen.

Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen

In het stadion gauw de Oranjeachterna vlag opgehangen en een mooi plaatsje opgezocht. Het zat redelijk vol, een kleine 48.000 toeschouwers, waaronder een behoorlijk aantal uit Praag gekomen voor de wedstrijd in de arena live te volgen.
En toen, kwart voor 9, begon de wedstrijd.

Afbeelding invoegen

Ik moet zeggen, wat een sterk begin van Oranje. Binnen een minuut al een kans voor El-Ghazi. En Oranje bleef goed spelen, alleen was het jammer dat het maar een klein kwartiertje duurde. Toen verloren ze de grip op de wedstrijd helaas. TsjechiŽ kwam beter in zijn spel. Eerst al een behoorlijke kans en toen in de 24e minuut was het raak, 0-1. Tja, toen hoefde we Turkije ook niet meer in de gaten te houden natuurlijk. Maar goed, de wedstrijd duurt nog 65 minuten, moet nog kunnen om in elk geval te winnen.

Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen

Maar Oranje kon gewoon niet beter. TsjechiŽ was gewoon beter. Weten jullie nog dat ik een één van de verslagen heb geschreven dat ik er aan moest wennen dat Nederland geen top land meer is en dat we veel te hoog op de FIFA ranking stonden. Dat waren de woorden van Guus Hiddink, tijden de laatste wk van zijn bondscoachschap. Heel vaak moet ik nog aan zijn woorden terug denken, hij heeft helemaal gelijk gehad.
Want na 10 minuten na de 0-1, werd het in de 35e minuut 0-2. Nou en dan weet je het wel. Je blijft Oranjesupporter, maar het liefst wilde ik naar huis.
Toen in de 43e minuut Suchy rood kreeg voor het neerhalen van een doorgebroken speler, kreeg ik toch nog een beetje hoop, wie weet, nog de 1-2 voor rust. Maar ne, de ruststand bleef 0-2.

Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen

Na de rust, probeerde Oranje het wel, maar ik vond de Tsjechen met 10 man nog steeds beter dan Oranje. Toen van Persie heel ongelukkig de bal in eigen doel kopte, jaaaaaa wat moet ik zeggen.

Afbeelding invoegen 

Afbeelding invoegen

Het prees Oranje dat ze bleven voetballen, want het werd door Klaas-Jan, nog 1-3 en van Persie maakte zijn 50e doelpunt in de 83e minuut, 2-3. Een zuivere strafschop is ons ontnomen, had voor Frankrijk niets uitgemaakt, maar gelijk spelen is toch beter dan verliezen.

Afbeelding invoegen

                                     Afbeelding invoegen

Eindsignaal 2-3, alles over en uit, alles kapot Het gezicht van Marcel zegt genoeg. 

Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen

Dus geen Frankrijk, pffff wat zonde, wat een ellende, wat klote. Verschrikkelijk. Lekker dichtbij, en wij zijn er niet bij. De laatste keer dat we er niet bij waren was in 1984, gek genoeg werd dat toernooi ook in Frankrijk gehouden. Het zal moeilijk worden in juni. Ik denk dat ik me maar ga verschuilen ergens heel ver weg, waar ze geen tv hebben ofzo. Lapland, noordpool, onbewoond eiland. Voorlopig alleen maar vriendschappelijk wedstrijden. 
De supporters hadden het er maar moeilijk mee. We zijn het ook niet gewend. 12 jaar, was het feest, met goed voetbal enz. Nogmaals het is jammer, heel jammer.

Afbeelding invoegen

Te beginnen in Duitsland volgende maand. Ik heb de reis al geboekt, maar zie er wel tegenop. Wat zullen we daar worden uitgelachen en toe gezongen. Maar goed, zoals Liesbeth al zei, dat zouden wij ook doen, en dat is helemaal waar. Maar blijft toch moeilijk. Winnen dan maar zou ik zeggen, maar met dit elftal, gaat dat nog even duren, heeft tijd nog. Ik geef ze tot 2020, dan wil ik weer op het EK zijn, dat in heel Europa wordt gehouden. Het WK in Rusland heb ik ook al uit mijn hoofd gezet, dat komt te vroeg en de groep waar Oranje in zit is te zwaar, met Frankrijk en Zweden. Heel misschien 2e, maar ik denk het niet.


Achteraf ben ik zo blij dat ik BraziliŽ heb mogen mee maken. En dat ze daar een geweldig toernooi hebben gespeeld.
Maar we gaan verder, we gaan verder met Oranje achterna te gaan. Dus als je een echte supporter ben, en je hebt de mogelijkheid, dan zou ik zeggen, ga naar Duitsland, de spelers hebben ons juist nu hard nodig. En dan zie ik je graag op 17 november in de HDI Arena in Hannover.


Tot dan.
Rob.