Oranje nieuws


Oranje tegen Europese toplanden in Nations League - woensdag 11 oktober 2017

Nathan Aké en Karim Rekik in een luchtduel met Marcus Berg.
Nathan Aké en Karim Rekik in een luchtduel met Marcus Berg. © Getty Images 
 
 
DIVISIE AHet Nederlands elftal mag volgend jaar waarschijnlijk toch aan de hoogste divisie van de Nations League deelnemen. Oranje heeft zich door de winst op Zweden (2-0) alsnog bij de beste twaalf landen van de ranglijst van de UEFA geschaard. 
 
De Europese voetbalbond heeft de indeling van de Nations League inmiddels bevestigd. Op 24 januari 2018 vindt de loting voor de nieuwe competitie voor landenteams plaats.
 
 
 
De Nations League gaat volgend jaar september van start en is een nieuwe competitie die kan dienen als 'ontsnappingsroute' richting het EK van 2020. De 55 landen die bij de UEFA zijn aangesloten, worden op basis van hun plek op de Europese ranglijst verdeeld over vier divisies. Zo spelen in groepen van drie of vier de sterke landen tegen elkaar en de zwakkere ook. Dat gebeurt in september, oktober en november 2018. De groepswinnaars gaan een divisie omhoog, de hekkensluiters degraderen. Per divisie is één ticket naar het EK te verdienen, ook dus voor de 'kleintjes' uit de D-categorie.

Met de komst van de Nations League gaat ook de kwalificatieperiode voor het volgende EK op de schop. Het Europese eindtoernooi - een speciale editie, afgewerkt in dertien verschillende landen - bestaat net als in 2016 uit 24 deelnemers. Twintig landen plaatsen zich via de reguliere kwalificatie, die pas in maart 2019 begint en dus niet vlak na het WK. Er worden tien kwalificatiepoules geformeerd, waarvan de top twee zich plaatst voor het EK 2020.

 

 Nations League.
                               Nations League. © UEFA
 
Nations League. © UEFA

Het reguliere kwalificatietoernooi voor het EK van 2020 loopt van maart 2019 tot en met november 2019. Die Europese eindronde wordt in dertien verschillende landen gespeeld. De ArenA in Amsterdam heeft vier duels toegewezen gekregen

Huidige indeling Nations League op basis van ranglijst UEFA: 
Divisie A
Duitsland, Portugal, BelgiŽ, Spanje, Zwitserland, Frankrijk, Engeland, ItaliŽ, Polen, KroatiŽ, IJsland en Nederland.

Divisie B
Rusland, Noord-Ierland, Slowakije, Zweden, Wales, OekraÔne, BosniŽ-Herzegovina, Oostenrijk, Turkije, Ierland, Denemarken en Hongarije.

Divisie C
SloveniŽ, AlbaniŽ, Montenegro, ServiŽ, Schotland, TsjechiŽ, RoemeniŽ, Griekenland, Bulgarije, IsraŽl, Noorwegen, Cyprus, Finland, Estland en Azerbeidzjan.

Divisie D
Litouwen, Wit-Rusland, GeorgiŽ, ArmeniŽ, MacedoniŽ, FaerŲer Eilanden , Luxemburg, Letland, MoldaviŽ, Kazachstan, Liechtenstein, Andorra, Malta, Kosovo, San Marino en Gibraltar.

 
 
Het nationale elftal van Spanje.
                              Het nationale elftal van Spanje. © Getty Images
 
Bron: www.ad.nl


Terug naar de vorige pagina >